Adli BilirkiÅŸi Heyetlerinde Rapora Muhalefet Åžerhi

Prof. Canbolat Hocanın(*) bir söyleÅŸisinde, ülkemizdeki kalabalık bilirkiÅŸi heyetlerini eleÅŸtirdiÄŸini hatırlıyorum. Almanya ile kıyaslama yapan hoca, orada üç kiÅŸilik bir heyete gönderilen dosya için üç uzmanın tamamen aynı görüşleri paylaÅŸmasının imkansıza yakın olasılık olduÄŸunu -mealen- söylemiÅŸti. Benim bugüne kadar dahil olduÄŸum heyetlerde asla ayrı veya aykırı bir görüş sunan bilirkiÅŸiye rastlamadım (aslında bir kere oldu ama o baÅŸka bir yazının konusu olabilecek, netameli bir durumdu). Benim heyetten farklı düşündüğüm, muhalefet ÅŸerhi yazdığım raporlarda, üyeler bana uzaylıymışım gibi baktılar. Bu durumda ne yapmamız gerektiÄŸini hâkime soralım diyen oldu. “Muhalefet ÅŸerhini taraf avukatı gibi yazmışsın” da dendi. Raporu beÅŸ kiÅŸinin mutabakatla imzalaması o kadar olaÄŸan ki, taraf avukatları dosyalarda o kadar güzel(?) iÅŸ çıkarıyorlar ki tüm bilirkiÅŸiler aynı somut gerçekliÄŸi hilafsız, bir bakışta görebiliyorlar(!).

Bazı bilirkişiler var, yalnızca rapora kendi eklediği paragrafı okuyor, sadece o paragraftan sorumluluk hissediyor. Dosyanın geneli hakkında kanaat oluşturmak için kendini yoran bilirkişi sayısı oldukça az. Dosyanın yükünü çeken, finalini bağlayan bilirkişi, "kötü niyetli" veya hata yapıyor ise onun hatasına ortak olmak diğer üyeler için kaçınılmaz olmakta.

BeÅŸ kiÅŸiden oluÅŸan bir heyetle, toprak sahiplerine ve üyelerine konut yapan bir kooperatifin davasına rapor yazmıştım. Ä°nÅŸaat çok gecikmiÅŸ ve hem üyeler hem de toprak sahipleri, -iskân izni alınmış- meskenlerine kavuÅŸamamışlardı. Heyette benden baÅŸka mekanik, mimari, inÅŸaat ve menkul deÄŸerlendirme uzmanı üyeler vardı. Dosyanın "yükünü çeken" mimar üye raporu hızlıca baÄŸladı ve arsa içindeki gecekondularını yıkmakta geciken toprak sahiplerini kusurlu buldu. Esasen dosyada, uzmanlık alanıma iliÅŸkin yorum yapacak bir durum yoktu. Buna raÄŸmen 25 yılı aÅŸkın ÅŸantiye tecrübem, alanım dışında da (aslında içinde) deÄŸerlendirme yapmama olanak sunarken bunu yapmaktan geri durmayacaktım. Dosyanın tamamını okudum. Yirmi yıla varan süreçteki olayların kronolojisini çıkardım. Sonuçta vardığım kanaat mimar üyenin vardığının tam tersi idi. Kooperatif, toprak sahiplerine, güncel emsalin çok üstünde bağımsız bölüm vaat etmiÅŸ, arsa hissedarları da bilerek veya bilmeyerek, ifası o gün için mümkün olmayan bir sözleÅŸmeye evet demiÅŸti. Bazı görece küçük hisseli arsa maliklerinin, noter onaylı sözleÅŸmelerde imzası dahi yoktu. Süreçte, kooperatifin belediyeden çıkarmayı hayal ettiÄŸi imar plan deÄŸiÅŸikliÄŸi gecikince bütün planlar bozulmuÅŸtu. Rapor taslağımı yazıp üyelerle paylaÅŸtım, telefon açıp bilgi verip, ikna etmeye çalıştıklarım oldu. Ama hayır, kimseyi etkileyemedim. Dosyayı ellerine dahi almadan mimarın görüşüne katıldılar (yüzlerce sayfayı UYAP’tan okumuÅŸ olanlar olabilir, günahlarını almayayım!).

Sonuçta dört kişinin ortak raporunu "muhalefet şerhi" ile imza edip kendi karşı oyumu mahkemeye ayrıca sundum. Hakimle de konuştum çünkü kafam çok karışmıştı. İşin kötü yanı hakimlerin de mutabakatla sunulmayan raporlar hakkında ne düşündüklerinden emin değilim. Bunu başka bir hâkime sordum ve korktuğum gibi düşündüğünü dehşetle gördüm. Bunca işin arasında bir de heyetteki uyuşmazlıkla mı uğraşacaktı mahkeme? Bir zahmet aynı kanaate varsalardı, ne olurdu sanki.

İki kez bir başka mahkemede, heyete muhalif görüşle rapor sunmuştum, ne hikmetse bir daha dosya alamadım. Gidip o hâkime danıştım. Dosya alamama sebebim bu olabilir miydi? Evet, farklı düşündüğüm bir inşaat bilirkişisi, hâkime gidip benden şikayetçi olmuştu. Hâkim, bunun "görevlendirilmeme sebebi olamayacağını" söyledi ama hala yeni dosya almış değilim o kalemden.

Bu durum hakimleri etkilemese bile bilirkiÅŸilerin beni aforoz etmesi ile sonuçlanacak gibi görünüyor. Kalemlerin heyetleri görevlendirirken bir bilirkiÅŸiyi arayıp ekibi kurmasını söylediklerine sıkça rastlanır. Bu durumlarda benden haz etmeyenlerle rapor yazmam imkânsız. "BindiÄŸin dalı kesiyorsun" dediÄŸinizi duyuyorum. 

(*) Prof. Dr. Talat Canbolat'ın bir söyleÅŸisine ÅŸuradan ulaşılabiliyor.  

Bu konuda bir "ilginç anı" daha okumak isteyenler buradan buyursunlar.  

Heyete muhalefet bu kadar zor mu?